Главная » 2011 » Июнь » 15 » Moldova criminala: "Hotii in lege"
19:30
Moldova criminala: "Hotii in lege"

In haosul de stabilizare a statelor independente de la inceputul anilor ‚90, liderii lumii interlope din spatiul ex-sovietic au preluat controlul total asupra economiei, vanzarilor, privatizarilor si redistribuirii zonelor de influenta a fostului imperiu. Republica Moldova s-a ales cu legendele sale in domeniul vietii interlope, scrise in baza faptelor catorva barbati cu trecut criminal, cum ar fi Patron, Malhaz, Jeka, Zelionai, Makena, Sket si altii. Totodata, pana in momentul de fata, in Moldova nu exista inca studii asupra modelelor economice ale clanurilor mafiote, dar, tinand cont de faptul ca insesi gruparile locale activeaza dupa metodologii trase la indigo de pe cele rusesti, s-ar putea ca si managementul finantelor sa fie acelasi.


In prezent, mai toti capii lumii interlope de la noi se afla dupa gratii, o parte dintre ei au fost omorati, iar alta a dat bir cu fugitii. Politia nu a fost toleranta cu ei si a anihilat grupare dupa grupare, desi dupa anii ’90 tarisoara noastra era arena unor reglari de conturi destul de salbatice.
Razboiul dintre clanurile criminale a luat sfarsit in primele zile ale lunii februarie 2000. In sectorul Botanica al capitalei a fost asasinat unul dintre cei mai temuti capi ai lumii interlope din Moldova – Evgheni Griscenko, zis „Jeka”. La numai doua saptamani, tot la Chisinau, in sectorul Centru, este ucis un alt cap al lumii interlope – Valeriu Rotari, presedintele SA „Constructorul”, alias „Zelionai”. Acesta a fost ciuruit de gloante in propriul automobil, pe strada Drumul Viilor. Au urmat cateva arestari notorii printre liderii criminali...
In continuare, stimati cititori, va propunem sa facem cunostinta cu cateva nume legendare ale lumii interlope din tara noastra:

Micu
 
Petru Galca (Popovici), cunoscut drept Micu. Este primul „avtoritet” din  Moldova incoronat ca „hot in lege”. De acest statut, Galca s-a invrednicit in anul 1993, la Moscova. Pe parcursul a mai multor ani, acesta a fost singurul „hot in lege” din tara noastra.
Micu si-a inceput cariera penala in 1977, fiind condamnat la noua ani de detentie pentru talharie, dintre care a petrecut dupa gratii doar sapte ani. In 1986 a fost din nou condamnat, deja pentru huliganism, la patru ani de inchisoare. In prezent se afla din nou in arest, fiind condamnat la detentie pe viata. Micu a fost acuzat de infiintarea unui grup criminal, aducandu-i-se, totodata, invinuiri privind organizarea unor omoruri, colectarea de fonduri pentru lumea interlopa, portarma, trafic de droguri si extorcare de bani. Anterior, anchetatorii l-au acuzat pe Galca de comandarea a doua asasinate de rezonanta. Este vorba de omorarea a doi lideri ai lumii interlope din Republica Moldova, cunoscuti ca „Jeka” si „Zelionai”.
Cu restul „hotilor” Micu avea relatii diferite: cu Sket, de exemplu, – tolerante, cu Malhaz si Makena – ostile, cu Patron – prietenoase.


Sket
 
Veaceslav Grigoriev, poreclit Schet, s-a nascut in anul 1966. A fost incoronat ca „hot”, spre deosebire de Micu, doar in anul 1996. Cariera criminala a lui Sket a inceput in 1981, cand a fost condamnat la 3 ani pentru huliganism si jaf. Putin mai tarziu, in 1985, pentru jaf a mai primit inca sapte ani de inchisoare. Pentru o crima comisa in inchisoarea in care isi ispasea pedeapsa, i s-au mai adaugat inca doi ani.   
Sket este un protejat al bandei criminale evreiesti. Principala sa misiune consta in apararea intereselor grupului sau in fata altor „avtoriteti”. Oficial, in prezent, Sket este curat in fata legii. Acesta nu se afla in relatii de prietenie cu nici unul dintre „hotii” locali.

 
Makena
 
Al treilea a fost incoronat Makena - Vladimir Moscalciuc, anul nasterii 1967. Prima data a nimerit in inchisoare pentru jaf si furt. Instanta l-a condamnat la cinci ani de detentie. In anul 1992, pentru jaf, Moscalciuc a fost condamnat cu arest la domiciliu. In 1994, la fel pentru jaf, s-a mai ales cu doi ani de puscarie. Vladimir Moscalciuc a fost retinut in anul 2002 pentru furt in proportii deosebit de mari si a fost condamnat la 15 ani de inchisoare. Ulterior, termenul de condamnare a fost redus, dupa care acesta a fost amnistiat, la 10 februarie curent. Makena insa, nu s-a aflat in libertate mult timp. Imediat dupa pronuntarea amnistiei si iesirea din biroul judecatorului, Vladimir Moscalciuc a fost retinut din nou de catre colaboratorii Directiei Servicii Operative din cadrul MAI si dus in izolatorul Directiei Combatere a Crimelor Organizate, pentru 72 de ore.  Makena se razboieste cu Micu si cu Patron, se afla in relatii de prietenie cu Malhaz, iar cu Sket drumurile sale inca nu s-au intersectat.

 
Patron
 
Ivan Gusan, cunoscut ca Patron, s-a nascut in anul 1970. A fost incoronat „hot in lege” recent, in anul 2001. Se crede ca Gusan este protejatul lui Micu. Astfel, colaboratorii organelor de drept presupun ca Micu a inaintat intentionat o persoana apropiata pentru a obtine mai multe voturi in  problemele controversate care apar din cand in cand intre „hoti”.
Pentru prima data Patron a fost condamnat in 1995 la trei ani de inchisoare pentru furt in proportii deosebit de mari. In 2002, Ivan Gusan a fost acuzat de extorcare de bani, acesta insa a reusit sa dea bir cu fugitii si este dat in urmarire generala. In cazul in care Patron va fi prins, acesta ar putea fi condamnat la un termen de la sapte la doisprezece ani privatiune de libertate.
„Patron”, acuzat ca a infiintat o organizatie ilegala, cu ramificatii in Occident, pe filiera Chisinau–Sibiu, a fost prins in Romania si trimis in judecata in 2007 (Rechizitoriul 132/D/P), de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pentru initiere, constituire si sprijinire a unui grup infractional.
De remarcat ca „Patron” a fost pus in libertate dupa inregistrarea dosarului la Tribunalul Bucuresti si dupa respingerea de catre Curtea de Apel Bucuresti a recursului Parchetului care solicitase mentinerea arestarii preventive.

 
Malhaz


Malhaz Japaridze s-a nascut in Georgia (Rustavi), a fost incoronat „hot in lege” in Rusia, in 1984, in celebrul Vladimirski Central, la doar 20 de ani. Pana atunci a fost deja condamnat pentru furt. Pentru Republica Moldova, acesta a fost un „hot” strain, s-a mutat aici de la Odesa. Potrivit politiei, Malhaz mergea personal la spargerea apartamentelor, ceea ce este o raritate in randul „hotilor in lege”. A mai fost suspectat de posesia de droguri, organizarea unui bordel, extorcare de bani, posesie ilegala de arme.
Malhaz a murit in inchisoare in Republica Moldova, fiind extradat din Ucraina, dar a fost inmormantat in Odesa, in mai 2008. In Republica Moldova, conform unor zvonuri, Malhaz a fost „controlor” (un fel de inspector al lumii interlope) pe sapte raioane.
Sfarsitul anilor ’90 a fost marcat de un alt fenomen – omorurile la comanda. Astfel, un grup de killeri semanau groaza in randurile cetatenilor nostri, dar aceasta e deja o alta istorie.

Просмотров: 9668 | Добавил: kiko2009 | Рейтинг: 2.6/10
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]