Главная » 2011 » Июнь » 13 » Culisele mortii lui Igor Turcan. Investigatie realizata de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)
11:09
Culisele mortii lui Igor Turcan. Investigatie realizata de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)
O investigatie realizata de reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) dezvaluie scheme incredibile prin care fosti si actuali ofiteri din principalele structuri de forta din tara isi desfasoara afacerile.

Cel putin in domeniul tutunului, acolo unde fostul presedinte al Federatiei de Tenis din Moldova isi desfasura afacerile si de unde cel mai probabil ii vine si moartea. Investigatia, publicata integral de ziarul Adevarul surprinde detalii cel putin inedite intr-un cerc de inalti functionari suspusi care arata legaturi stranse intre organele de forta, crima organizata si politica din Moldova. Cititi mai jos textul integral al investigatiei publicat pe site-ul Adevarului de Moldova

 

„Ministerul moldovean al Crimei Organizate" sau ce a precedat asasinarea afaceristului Igor Turcan, spulberat de explozia unei masini-capcana în Chisinau

 

Moartea afaceristului moldovean Igor Țurcan, spulberat marti în explozia unei masini-capcana, în centrul Chisinaului, dezvaluie o lume în care crima organizata si institutiile care ar trebui sa lupte împotriva ei colaboreaza strâns în statul aflat la granita de est a Uniunii Europene. Asasinatul, investigat de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), developeaza o realitate unde politisti si criminali fac afaceri împreuna si unde politicul este doar o platfora pentru activitati ilegale ce duc la crime violente.

 

Igor Turcan a fost unul dintre reprezentantii acestei lumi: pe scena publica, victima asasinatului era consultant politic, sef de federatie sportiva si afacerist cu ochelari auriti si îmbracat la patru ace, în spatele cortinei însa, acelasi Țurcan se misca printre milioane de euro si afaceri subterane cu tigari, printre criminali condamnati, sefi din Politie, interlopi periculosi si ofiteri de informatii. 

 

Bomba detonata la distanta, plasata într-un automobil Lada cu numere rusesti furat din Ucraina, completeaza un puzzle de conexiuni pe care OCCRP le-a investigat în Moldova si le-a pus cap la cap.

 

Conflictul. Plângeri penale de 40.000 de euro


Cu 50 de zile înainte de atentatul din Chisinau, pe 19 aprilie, sotia lui Igor Țurcan deschide un dosar civil la Judecatoria raionului Criuleni. Aproape concomitent, femeia înregistreaza si o plângere penala la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC). Juridic, actiunile Rodicai Cobzari-Țurcan se contopesc pentru ca ambele privesc aceeasi fapta si sunt îndreptate împotriva aceleiasi firme: Bulgartabac Group MB SRL. 


Ca parte civila, sotia lui Țurcan revendica o datorie de 650.000 de lei moldovenesti (40.000 de euro) de la aceasta companie. În prima instanta, Țurcan are câstig de cauza, dar Bulgartabac Group MB a atacat decizia la Curtea de Apel. Asta se întâmpla în mai. 


Turcan a facut afaceri cu aceasta firma în care OCCRP a descoperit prezenta unor oameni de afaceri cu trecut criminal sau cu legaturi cu serviciile de informatii sau Politia din Republica Moldova.

 

Criuleni. Fabrica de fum


În marginea orasului Criuleni, cu 200 de metri înainte de granita militarizata dintre Moldova si republica separatista Transnistria, functioneaza o fabrica de tigari. O hala mare albastra, câteva containere de transport si ghereta unui portar care bea votca e tot ce se vede prin plasa de otel a gardului. Restul reiese din documente: fabrica apartine Bulgartabac Group MB SRL- companie înfiintata în aprilie 2009. 

 

 

Oficial, actionarul majoritar (90%) al firmei este generalul (r) Igor Stefan Ursachi din Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) - contraspionajul moldovenesc. Ursachi a activat în Subdiviziunea cu Destinatie Speciala Antiterorista «Alfa» a SIS, de unde a iesit în rezerva, retragându-se în afaceri si la conducerea unei organizatii a veteranilor din Serviciu.

 

Actionarul minoritar (10%) al Bulgartabac Group MB este bulgar. Îl cheama Manolov Chavdar Krastev si mai detine o companie în Sofia de intermedieri alimentare.

 

FOTO: Bulgartabac Group. Extras de la Camera Înregistrarii de Stat

 

Director al firmei Bulgartabac Group MB este Iurie Stefan Lungu - un fost ofiter de politie care a lucrat în Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate si a Coruptiei. Asta pâna în octombrie 2002, când Lungu a fost condamnat la 20 de închisoare, fiind unul dintre cei care l-au asasinat pe Valeriu Rotari, zis „Zelionîi" - un asa numit „Vor v zakone" („hot în lege"). Astfel se numesc sefii gruparilor criminale din fostul spatiu sovietic care urmeaza modelul de organizare piramidala al mafiei ruse. Împreuna cu alti doi interlopi moldoveni, fratii Vitalie si Pavel Levinta, Iurie Lungu a comis crimele la comanda lui Popovici Gâlca Petru zis „Micu" - primul „hot în lege" dovedit în Moldova care, la acea vreme, îsi lichida rivalii („Zelionîi", „Jeca") si care se afla înca în puscarie. Spre deosebire de Iurie Lungu si de fratii Levinta, eliberati în 2008, înainte de termen, pentru „comportament pozitiv".

 

Cu Lungu, Ursachi si Krastev a facut afaceri Igor Țurcan, ucis marti în Chisinau. Ilustrativ e faptul ca în momentul înfiintarii, compania Bulgartabac Group MB SRL si-a declarat sediul social la aceeasi adresa ca firma familiei Turcan, Seita Tobacco Co SRL (fosta East Consulting Company): Chisinau, str.Lazo Serghei, 21, o zona centrala a capitalei moldovene. Ulterior, Bulgartabac si-a mutat cartierul general la Criuleni. În tot acest timp, Seita Tobacco Co, al carei actionar principal (50%) este Rodica Cobzari-Țurcan, a ramas în afaceri de consultanta si furnizari cu fabrica de tigari de la Criuleni, administrata de Iurie Lungu. Tovarasia însa a celor trei din Bulgartabac cu familia Țurcan se termina brusc, în aprilie a.c., când certurile pe bani culmineaza în acuzatii penale si un dosar civil aflat pe masa judecatorilor.

 

O luna si jumatate mai târziu, la nici 24 de ore de la decesul lui Igor Țurcan, Iurie Lungu urma sa împarta o banca într-un parc, alaturi de un vechi „coleg din Politie".

 

Chisinau. Întâlnirea din parcul Bucuriei


Parcul este situat chiar în fata sediului central al Directiei de Combatere a Crimei Organizate (DCCO), din strada Bucuriei, Chisinau.„Colegul" cel vechi al lui Iurie Lungu este locotenent-colonelul de Politie, Alexandru Pînzari - actual sef adjunct al Sectiei de Contracarare a Gruparilor Criminale din cadrul DCCO si fost director-adjunct al DCCO.

 

Miercuri, în jurul orei 13, Pînzari si Lungu au petrecut aproximativ un sfert de ora împreuna, pe o banca, discutând pe un ton scazut, într-o atmosfera relaxata. Scena a fost surprinsa de reporterii OCCRP aflati în proximitate. Contactat telefonic de catre OCCRP, dupa un scurt moment de ezitare, lt. col. Alexandru Pînzari a confirmat întâlnirea neoficiala cu directorul fabricii de tigari din Criuleni: „Da,....ne-am întâlnit. Eu am fost coleg la Academia de Politie cu Iurie Lungu, asa cum am fost si cu Igor Țurcan... Apoi, l-am predat colegilor de la Directia de fraude care aveau misiunea sa verifice activitatea economica a fabricii în cauza (de la Criuleni - n.r.). (...) Nu, nu va pot spune daca le-a furnizat vreo informatie, nu sunt la curent cu ancheta. Da, eu l-am întâlnit pe Lungu în legatura cu acest caz, cu moartea lui Țurcan. Era angajat la decedat care avea ceva plângeri cu el si eu l-am chemat si i-am zis: <uite, mergem la colegii de la investigarea fraudelor ca ei sa-ti puna întrebari>?..."

 

Acestea fiind zise de lt. col. Alexandru Pînzari, râmâne totusi neclar la ce „verificari economice" s-a referit acesta sau unde l-ar fi „predat pe Lungu", atât timp cât si unul si altul au plecat în directii diferite: ofiterul spre sediul Politiei, iar interlopul spre o masina înmatriculata în Chisinau.

 

Mai limpede e ca în afacerile suspecte cu tigari din Moldova - un punct important pe harta internationala a contrabandei cu tutun, - sunt implicati fosti politisti specializati în crima organizata care, la rândul lor, sunt conectati, prin cumetrii si afinatati, la sefi actuali ai Politiei. În acest carusel, Igor Țurcan, si el fost absolvent al Academiei de Politie, avea legaturi de afaceri cu multi dintre colegii sai. O parte dintre ele s-au sudat în 2005, în orasul Orhei, în inima Republicii Moldova.

 

Orhei. Contrabanda Turcanilor


Pe 7 noiembrie 2005, Igor Țurcan se asociaza cu ucraineanul Igor Martyniuk în firma International Tobaccco SRL. Compania opera fabrica de tigari din Orhei - aparuta tot în acea perioada. În schema, a fost cooptat si maiorul Oleg Gheorghe Țurcan - fost sef adjunct al Directiei de Combatere a Crimei Organizate din Departamentul Serviciiilor Operative. Cu un an înainte, în 2004, Oleg Țurcan iesise sifonat din aparatul Politiei prin ordinul ministrului de Interne, dupa ce fusese acuzat oficial de complicitate si protectie acordata unei puternice grupari de contrabandisti („Caciula"), dar si de obstructionarea anchetelor din acel caz.

 

Desi au acelasi nume de familie, Igor si Oleg n-au fost rude, ci doar amici din aceeasi promotie a Academiei de Politie, împreuna cu lt.col. Pînzari, interlopul Iurie Lungu si alti functioanari influenti care închid cercul investigat de OCCRP.

 

FOTO: Fabrica de tigari din Orhei

 

Din start, fabrica din Orhei intra puternic pe piata, iar productia devine a doua din Moldova, dupa cea a întreprinderii de stat. Diferenta dintre cele doua este ca la stat marfa e controlata mai riguros, în timp ce la Orhei contrabanda începe sa înfloreasca. Asta o spune chiar un comunicat CCCEC (Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei) din iulie 2007: „Pe teritoriul fabricii de producere a tigarilor din Orhei, ce apartine Î.M. „International Tobacco" SRL, pe lânga tigaretele produse de aceasta fabrica în mod legal (Focus, Prefect, Wind - n.r.), (...) au fost depistate si ridicate: 400.000 de tigarete cu filtru fara inscriptia denumirii producatorului si 850.000 tigarete de marca „Regal" si „Super King's", produse conform inscriptiei pe pachete în Marea Britanie si nemarcate cu timbre de accize. (...)". 



Între timp, despre dosarul penal deschis de CCCEC nu s-a mai aflat nimic, iar fabrica din Orhei a functionat bine-mersi cu cei doi Țurcani plus ucraineanul partener. Numai ca, de-a lungul timpului, între cei doi moldoveni, au survenit tot felul de neîntelegeri financiare. Conflictul s-a acutizat, iar Oleg a reusit sa-l scoata pe Igor încet din afacere. În prezent, compania International Tobacco SRL, pe care functioneaza fabrica de tigari din Orhei, este controlata (92%) de Oleg Țurcan, iar asociat minoritar a ramas ucraineanul Martyniuk. (facsimil Internationa Tobacco)

 

Tot Oleg figureaza oficial ca administrator al firmei. El este finul de cununie al altui Țurcan, si mai controversat: Ion Serghei Țurcan, actualul sef al Brigazii de Politie cu Destinatie Speciala „Fulger" (trupele de interventie, <mascatii> moldoveni -n.r.), fost sef al Departamentului de Servicii Operative. Si acest din urma Țurcan, politist cu state vechi, ar fi fost implicat în activitati de contrabanda, potrivit documentelor obtinute de OCCRP din Minsterul de Interne moldovenesc.

 

Contrabanda si asasinate la comanda


Conflictul dintre cei doi fosti politisti, Oleg si Igor, a avut consecinte cu efecte imediate pe piata tigarilor din Moldova. Scos din afacerea de la Orhei, Igor Țurcan îsi muta interesele la Criuleni, unde apare noua fabrica, în 2009 - cu ofiterul (r) SIS, interlopul si bulgarul în acte. Astfel, Bulgartabac Group (Criuleni) intra rapid în concurenta cu International Tobbaco (Orhei), cele doua fabrici de tigari devenind cele mai prolifice entitati private în domeniu din republica.

 

Pentru multi dintre ofiterii de Politie moldoveni de la Crima Organizata, fabrica de la Criuleni e însa un fel de subiect tabu. Vorbesc în soapta despre asta, în locuri ferite de întâlnire la marginea Chisinaului sau pe Internet - acolo unde comunicatiile ar fi mai greu de monitorizat decât pe telefoanele lor mobile. Încet, un aparat tacut se pune în miscare cu politisti, procurori, functionari de la Fisc si din Ministerul Justitiei, actionând discret, pe lânga functie, dar încercând sa denunte public influenta crimei organizate. Investigând afacerile cu tigari din Moldova, OCCRP a intrat în contact cu multi dintre acestia, chiar înaintea morti lui Igor Țurcan.

 

Triplul asasinat


Astfel, au aparut informatiile, încanedovedite judiciar, care leaga aparitia fabricii din Criuleni de un triplu asasinat comis la sfârsitul anului 2000 în raionul Ialoveni, Moldova. Victimele, Ilie Buruiana, Mihai Guzun si Andrei Plamadeala, trei afaceristi moldoveni, au fost rapiti, torturati si executati cu automate Kalasnikov. Cadavrele lor incinerate au fost îngropate într-o padure. Acolo au zacut aproape zece ani. Abia în 2009, cei trei au fost dezgropati si identificati de Politie.

 

Ce s-a stabilit judiciar

 

Escadronul de asasini a fost condus de interlopul Robert Gîrleanu care a actionat împreuna cu Serghei Banaru, Vitalie Vîrtos si Dumitru Nicolae Catruc. Acesta din urma a fost prins de ofiterii Sectiei de Servicii Operative din cadrul DCCO, condusa de lt.col. Alexandru Jizdan si de adjunctul Alexandru Pânzari - seful Sectiei de Contracarare a Gruparilor Criminale. Catruc si-a recunoscut vina, a descris în detaliu tripla crima si i-a turnat pe toti, inclusiv pe cel care ar fi comandat-o: Ion Anton Druta, zis „Pisateli" - un alt moldovean certat cu legea.

 

La scurt timp, filmul operativ în care Catruc face marturisirea, adica proba-cheie, a disparut chiar din dosarul politiei, ceea ce le-a permis lui „Pisateli" si Robert Gîrleanu sa se plimbe nestingheriti prin România si Moldova. Filmul însa reapare brusc în 2010 la dosarul incomplet aflat pe masa procurorului Denis Rotaru din Ialoveni. Acesta îi pune pe toti, oficial, sub învinuire pentru tripla crima printr-o ordonanta obtinuta de OCCRP. Acum, dosarul e pe rolul Judectoriei Ialoveni, dar Druta si Gîrleanu, principalii acuzati, se ascund în România, dupa ce, în prealabil, au reusit sa obtina cetatenie. Primul e rezident la Iasi, celalalt locuieste în Bucuresti. Ambii sunt locotenentii lui Ion Gusan, zis „Patron" - un alt „hot în lege" moldovean care, la rândul lui, face afaceri prin România.

 

Culmea este ca Robert Gîrleanu, cel care i-a ciuruit efectiv pe cei trei afaceristi moldoveni, a fost retinut în noiembrie 2010, în România, de procurorii DIICOT. Anchetatorii au stabilit ca Gîrleanu e liderul unei grupari de contrabandisti cu tigari dupa ce depistasera într-o hala a unei firme din Urziceni, judetul Ialomita, 1339 de baxuri de tigari de diferite marci provenind din Moldova si Ucraina. Taxele vamale aferente capturii depaseau suma de un milion de euro. În prezent, Robert Gîrleanu se afla în libertate.

 

Ce nu s-a dovedit judiciar

 

Mai multi ofiteri de politie moldoveni din cadrul DCCO sustin ca disparitia filmului cu interogatoriul lui Catruc a fost platita cu 150.000 de euro. Cu o parte din acesti bani s-a înfiintat fabrica de tigari din Criuleni care functioneaza pe firma Bulgartabac Group MB - administrata de fostul politist Iurie Lungu, condamnat pentru alte asasinate la comanda.

 

Alexandru Jizdan: „Jur pe epoletii mei, nu am nicio legatura"


Contactat de OCCRP, lt.col Alexandru Jizdan, seful Directiei Servicii Operative din care a diparut controversatul film, sustine ca nu are nicio legatura cu toate acestea. Îi redam declaratia integral: „De ce nu-l întrebati pe Igor Ursache (patronul din acte al fabricii de Criuleni). El este fost ofiter SIS. Nu sunt banii interlopilor. Eu cunos cine-i acest Ion Druta -«Pisateli». N-are treaba el cu fabrica. El traieste în Iasi acum. Astia, Druta si Gârleanu, au legaturi cu traficul de tigari în România. Eu jur pe epoletii mei ca n-am legatura cu asta. Am fost acuzat de-a lungul timpului de trafic de heroina, de contrabanda, de câte si mai câte. Sunt multe zvonuri, dar nimic nu-i adevarat. Da, îi cunosc pe toti. Am fost colegi la Academie si în Politie, cu Pînzari, Igor Țurcan (asasinat mati în Chisinau - n.r.), Oleg si Lungu. Eu va spun asa: Oleg Țurcan (directorul fabricii din Orhei, fost politist acuzat de contrabanda - n.r.) este în relatii ostile cu Iurie Lungu (directorul fabricii din Criuleni, fost politist condamnat pentru crima-n.r.). Si Igor cu Oleg erau certati de la afacerea cu fabrica din Orhei. Eu sunt în relatii bune cu Oleg, eram si cu Igor, dar nu va lasati manipulat. Cineva are interesul... Stiu ca cineva vorbeste despre mine ca am tangenta cu lucrurile astea, cu alde «Patron», prostii....Da, Patron are clubul Bamboo în Constanta, parca. NU avem noi treaba. La câti ofiteri SIS si politisti erau lânga Igor Țurcan, nu puteti sa ne acuzati pe noi..."

 

Sefii Politiei, acuzati de contrabanda înca din 2004


Autobuzele apartinând firmei „A. Caciula", care asigurau transportul în comun pe ruta Odessa-Chisinau, încarcate cu marfuri de contrabanda au fost retinute de politisti în 2004. Ulterior, Ministerul de Interne (MAI) a stabilit ca, chiar sub protectia Directiei de Combatere a Crimei Organizate din Republica Moldova, au fost introduse, din Ucraina în Moldova, marfuri de uz casnic, tehnica audio si video, vestimentatie, articole de parfumerie si alimente prin Vama Hirbovat si „protejate" pe teritoriul Republicii Moldova de escorte ale serviciului de patrula si santinela al acestui punct vamal. Documentele semnate de ministru impun sanctionarea disciplinara a trei sefi din DCCO si Directia Servicii Operative Alexandru Jizdan, Oleg Gheorghe Turcan si Ion Serghei Țurcan.

 

De dirijarea întregii retele de contrabandisti se ocupa un fost inspector de politie din Criuleni, Ion Stirbu, aflat în post pâna în 1994, exact perioada în care Ion Serghei Turcan era seful Politiei criminale a acelui comisariat. De protectia „din umbra" a marfurilor se ocupau doi înalti functionari ai Politiei: adjunctul Directiei de Combatere a crimei organizate, maiorul de politie Oleg Gheorghe Turcan, si seful Sectiei de Documentare si Supraveghere a Organizatiilor Criminale, maiorul de politie Alexandru Efim Jizdan.



În cazul în care vreunul dintre autobuzele de contrabanda ar fi fost retinut, cei doi solicitau, prin amenintari transmise de subalternii lor, eliberarea acestora. De altfel, în documentele obtinute de OCCRP se precizeaza ca, la momentul retinerii, seful Directiei Operative, colonelul de politie Ion Turcan, a intervenit în ancheta organelor de control. Pentru încalcarea legilor privind combaterea coruptiei si protectionismului, Alexandru Efim Jizdan a fost propus pentru sanctiuni disciplinare, dar el a solicitat sa fie eliberat din functie în octombrie 2004. Situatia s-a repetat în cazul maiorului Oleg Gheorghe Turcan, în timp ce colonelul Ioan Sergiu Turcan a fost trecut în rezerva si pus la dispozitia MAI pentru cercetari.

 

Anterior, aceiasi Alexandru Jizdan si Oleg Gheorghe Țurcanu, împreuna cu Alexandru Pînzari, au fost sanctionati disciplinar pentru obstructionarea unui alt dosar grav de coruptie: cazul „Gemenii-Maidan". Toti cei cei amintiti mai sus ocupa, în prezent, functii înalte în Politia moldoveana, conducând directii de compbatere a crimei organizate. Singura exceptie este Oleg Țurcan care atunci a iesit din sistem ca sa faca afaceri cu tigari la Orhei.

 

Alexandru Jizdan confirma documentele, dar sustine ca în 2004 s-a facut o greseala: „Da, m-au bagat si pe mine acolo. Ion Stirbu (coordonatorul retelei „Caciula" - n.r.) era o persoana care se afla sub protectie oficiala, sub protectia statului. Deci, îl aparam noi. Pretextul pentru care au vrut sa ma elibereze pe mine din Ministerul de Interne a fost legat de faptul ca Stirbu m-a sunat pentru ca avea probleme cu nis"e persoane mascate. Asa, am fost eu acuzat ca îl tutelez. Dar în instanta de judecata, eu i-am facut praf. Am câstigat procesut", a declarat lt.col. Alexandru Jizdan.

 

El raspunde simplu si atunci când e întrebat de ce, în situatia în care nu se simtea vinovat, si-a dat atunci demisia, evitând astfel sanctiunile: „M-au rugat atunci colegii si prietenii mei sa-mi dau demisia ca sa nu aiba ei probleme, întelegeti? Peste patru luni, m-am întors, dupa proces".

 

Lantul cumetriilor cu epoleti


Lantul cumetriilor din Politia moldoveneasca e complicat. Alexandru Jizdan si Alexandruu Pînzari sunt cumetrii lui Vitalie Rotaru, alt fost politist la Crima Organizata, care acum, politican fiind, e consilierul premierului Moldovei, Vlad Filat. Vitalie Rotaru este ginerele generalului Gh. Stratulat din Serviciul de Protectie si Paza de Stat din Moldova. Jizdan si Pînzari sunt prieteni buni si cu Damir Dorin, un afacerist fost politist. La rândul sau, Damir e finul de cununie al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc.

 

Oleg Țurcan, fabricantul de tigari din Orhei dat afara din Politie, este finul de cununie al lui Ion Țurcan (si el acuzat de contrabanda) - actualul sef al Brigazii „Fulger" din Politia moldoveneasca.

 

 

Investigatia fost realizata de reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)

Просмотров: 2861 | Добавил: kiko2009 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]