Главная » 2013 » Июнь » 16 » Republica Moldova - țara cumetrismului instituționalizat
15:19
Republica Moldova - țara cumetrismului instituționalizat
Relaţiile de rubedenie şi interesele contractuale sunt înrădăcinate în Republica Moldova. Cumetrismul, nănăşismul şi nepotismul, practicate la scară largă în viaţa publică, au devenit elemente instituţionalizate ale puterii, iar partidele politice, instituţiile de stat şi chiar unele ONG-uri au devenit ustensile comode ale familiilor oligarhice care nu permit democratizarea sistemului.



Dovezile vii sunt actorii politici, judecătorii, procurorii şi oamenii de afaceri, conectaţi între ei prin relaţii economice corporative şi de rudenie. Experţii numesc această formă de guvernământ neofeudalism - un stat de tip tribalist. Protagoniştii însă o numesc democraţie şi stat de drept.

Cumetrismul instituţionalizat din Republica Moldova nu are grade de comparaţie. O spun analiştii care susţin că de-a lungul celor 21 de ani de independenţă funcţiile cheie din instituţiile publice au fost acaparate de aşa-zise caste formate din nănaşi, fini şi cumetri care au monopolizat sistemul judecătoresc, instituţiile financiare şi organele de drept.

În spatele fiecărui clan oligarhic se află un om de afaceri controversat, iar domeniile de influenţă se fac după principiul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare. Liantul dintre clanuri este asigurat de relaţiile de rudenie dintre exponenţii acestor grupuri de influenţă.

Unul din aceste clanuri este condus de Mihai Ghimpu. Liderul liberalior şi-a promovat nepoţii în mai multe funcţii cheie. Cel mai elocvent exemplu este primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. Un alt nepot, Corneliu Ghimpu, este vicepreşedintele Victoriabank. Anterior a fost nominalizat la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale, iar presa a scris despre el că este unul dintre acoliţii controversatului om de afaceri, deputatului PD, Vladimir Plahotniuc. În presă s-a mai scris că Mihai Ghimpu este înrudit cu şeful SIS, Mihai Balan. Informaţiile însă au fost ulterior dezminţite de preşedintele liberalilor. Totuşi Ruslan Munteanu, fratele vicepreşedintelui PL, Valeriu Munteanu, ocupă funcţia de şef al direcţiei generale Combaterea Crimelor Economice de la SIS. Iar Valentin Dediu, fostul director interimar de la SIS, este rudă cu deputatul PL, Corina Fusu.

Un alt grup de influenţă este condus de fostul premier Vlad Filat. Este cumătru cu Victor Bodiu, şeful Cancelariei de Stat, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, şi Leonid Talmaci, fostul guvernator al BNM. În relaţii de rudenie este şi cu Anatol Ghilaş, naşul preşedintelui PLDM. Funcţionarul este director al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, iar la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 a candidat din partea Partidului Democrat. Ghilaş mai este cumătru cu ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan şi cu deputatul PD, Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare pentru acte de corupţie.

Din anturajul lui Filat mai fac parte: Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe și fiica primului preşedinte a Republicii Moldova, Mircea Snegur; soţul ei, Artur Gherman, este un apropiat al oligarhului de origine canadiană, Boris Birştein. Artur Gherman în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare; Vitalie Urechean, ministru-consilier al Republicii Moldova în Federaţia Rusă este fiul lui Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi; ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, care este cumătru cu preşedintele PAD, Mihai Godea, şi cu Veaceslav Ceban, în prezent viceministru al Afacerilor Interne. În acelaşi timp, Oleg Efrim este cumnat cu Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale. Din grupul PLDM face parte şi Chiril Lucinschi, fiul celui de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

Cercurile de influenţă ale PLDM interferează cu clanul miliardarului Anatol Stati, care l-a avut ca subaltern anterior pe actualul vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov. Şi premierul Iurie Leancă a fost o perioadă vicepreşedinte al grupului „Ascom”, condus de Stati. Funcţia a fost ocupată anterior de către Anatol Şalaru, fostul ministru al Transporturilor, desemnat de Partidul Liberal. Șalaru este şi finul lui Stati.

O altă familie influentă în viaţa publică este cea a lui Vladimir Voronin. Fiul preşedintelui PCRM, Oleg Voronin, deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la FinComBank. Acesta este cumătru cu fostul guvernator al BNM, Leonid Talmaci. Presa a scris că relaţii de rudenie cu familia Voronin ar avea şi fostul şef de la SIS, Artur Reşetnicov.

Dar cel mai influent clan din Republica Moldova este cel al controversatului om de afaceri, deputat PD, Vladimir Plahotniuc. Din anturajul acestuia fac parte oameni din majoritatea instituţiilor publice, dar şi din sectorul privat. Printre aceştia se numără Andrian Candu, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PD, care este finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc. Un alt fin este controversatul om de afaceri Dorin Damir, în timp ce deputatul PD, Raisa Apolschi, este naşa oligarhului. Partenerul de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc, Ghenadie Sajin, director general al firmei „Finpar Invest” este cumnatul fostului procuror general, Valeriu Zubco. În acelaşi cerc de interese este şi Bogdan Zumbreanu, şef al direcţiei urmărire penală la CNA. Acesta este finul lui Valentin Mejinschi, directorul companiei de pază şi securitate „Argus-S”, care asigură paza şi securitatea domiciliului lui Vladimir Plahotniuc şi a lui personală. Zumbreanu este şi ginerele lui Petru Răileanu, judecător la Curtea Constituţională.

Şi şeful de la CNA, Viorel Chetraru, are relaţii de rubedenie cu persoane influente din PD. Tatăl acestuia, Anatol Chetraru, aflat pe lista Partidului Democrat, ar fi trebuit să devină deputat, înlocuindu-l pe Vasile Botnari, numit recent ministru al Transporturilor. Anatol Chetraru însă a refuzat mandatul, preferând să rămână în funcţia de vicepreşedinte al raionului Hânceşti. Din acelaşi anturaj este şi Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, care este cumătru cu preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi deputatul PD, Valeriu Guma. Dumitru Diacov mai este şi cuscru cu miliardarul Anatol Stati. Potrivit presei, Plahotniuc se află în relaţii de interes şi cu Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, cu finul acestuia, Oleg Melniciuc, vicepreşedintele Judecătoriei Râşcani, dar şi cu Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale.

Mai multe detalii despre fenomenul cumetrismului instituţionalizat din Republica Moldova urmăriţi în următoarele ediţii ale emisiunii „Patrula”, la Jurnal TV.
Просмотров: 1525 | Добавил: MONTYAGO | Теги: Cumetrism, Republica Moldova | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]