Главная » 2013 » Февраль » 14 » Proca, protejat politic?
04:05
Proca, protejat politic?
La prima vedere, este posibil ca Vitalie Proca să fi avut protecţie solidă în conducerea de vârf a statului. Eliberat condiţionat chiar dacă a omorât doi oameni, primeşte ilegal acte şi se plimbă nestingherit în afară. Potrivit portalului de ştiri, Jurnal.md, toate indiciile duc la nimeni altul decât la prim-vicepreşedinte Parlamentului, Vlad Plahotniuc, cel care controlează în întregime justiţia din Republica Moldova, lucru demonstrat și afirmat în repetate rânduri inclusiv de conducerea republicii.



Potrivit sursei, comandarea asasinatului bancherului rus Ghenadie Gorbunțov ar punea scoate la iveală o legătură între Vladimir Plahotniuc și Vitalei Proca. Plahotniuc, cel care a controlat și controlează în continuare justiţia din RM, a stat în spatele atacurilor raider din 2010 și 2011 asupra sistemului bancar din ţară. Totodată, Plahotniuc a ţinut și ţine în continuare sub papuc toate structurile de drept din ţară, inclusiv Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţie și Securitate. Faptul că Plahotniuc a fost organizatorul și beneficiarul atacurilor raider din 2010 – 2011 a fost dezvăluit de Curtea de Justiţie din Londra, care a obligat mai multe companii off-shore să dezvăluie identitatea celor care au intrat ilegal în posesia acţiunilor furate de la băncile și companiile din Republica Moldova. În urma percheziţiilor la aceste companii a ieşit la suprafaţă faptul că cel care a avut de câştigat de pe urma atacurilor a fost Plahotniuc.

Este important de înţeles un lucru: atacurile raider, inclusiv asupra Universalbank, controlată pe atunci de Gorbunțov, nu puteau avea loc fără suportul justiţiei, Procuraturii, SIS-ului, Băncii Naţionale , toate fiind controlate de Plahotniuc.

El a fost cel care l-a ajutat pe Gorbunțov, în perioada guvernării PCRM, la cumpărarea Universalbank, atunci când Voronin i-a ordonat fostului guvernator BNM, Leonid Talmaci, să tragă de sforile necesare.


Mai târziu, atunci când a venit la putere Alianţa pentru Integrare Europeană, Gorbunțov a decis să rupă legătura bolnăvicioasă cu Plahotniuc, iar acesta a decis să se răzbune și să-l deposedeze de bancă.

Peste un an, bancherul rus a fost împuşcat la Londra. Vitalie Proca a încercat să iasă din închisoare invocând o tuberculoză în fază acută încă în 2008, în perioada guvernării comuniste. Atunci judecătorii din Chişinău i-au refuzat solicitarea. Ca peste doi ani, când Plahotniuc se afla deja în fotoliul de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, cererea condamnatului să fie admisă.
Vitalie Proca, în vârstă de 33 de ani, a copilărit în satul Pitușca, raionul Călărași, în satul în care s-au născut și părinţii lui Vlad Plahotniuc.
Просмотров: 916 | Добавил: dionarju666 | Теги: Proca, politic, protejat | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]