Главная » 2013 » Февраль » 14 » Killer nestingherit în deplasări
04:03
Killer nestingherit în deplasări
Riscă puşcărie pentru că au eliberat un killer. Judecători, procurori, poliţişti de frontieră şi angajaţi ai Întreprinderii de Stat "Registru" ar putea fi vizaţi într-o anchetă penală, iniţiată de ministerul de Interne. Oamenii legii încearcă să elucideze cum a fost posibilă evadarea unui criminal condamnat. Vorbim despre Vitalie Proca, reţinut acum o săptămână la Moscova. Moldoveanul este bănuit de două tentative de omor la comandă - una la Bucureşti şi alta la Londra.



Vitalie Proca şi-a început viaţa criminală încă în adolescenţă. La 17 ani s-a ales cu prima sentinţă pentru comiterea unui jaf. Cei drept, din start, judecătorii l-au mângâiat pe cap. L-au condamnat la 5 ani de puşcărie cu suspendare. Peste câteva luni, însă, Proca a săvârşit o nouă crimă. Împreună cu trei indivizi, înarmaţi cu ţevi din metal, au pătruns într-o casă din raionul Criuleni, chiar în ziua de Crăciun pe stil nou - 25 decembrie 1997. Au bătut trei femei, în faţa unui copil de 2 ani, după care au furat din locuinţă 10 mii de lei. Două dintre victime nu au supravieţuit loviturilor. Peste câteva luni, Proca a ajuns după gratii şi a fost condamnat la detenţie pe viaţă. În anul următor, însă, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie i-au redus pedeapsa la 20 de ani de închisoare. Asta pentru că era minor când a omorât. În 2010, condamnatul a solicitat eliberare condiţionată. Pe 23 septembrie judecătorul de instrucţie din Rezina, Andrei Balan, l-a eliberat.

Judecătorul Balan a omis, însă, un lucru. Potrivit Departamentului Instituţii Penitenciare, Proca nu a avut niciodată un comportament exemplar în puşcărie. A încălcat de cel puţin 50 de ori regimul de detenţie. Totuşi, condamnatul ajunge în libertate, fără un loc de muncă, dar căsătorit cu o fată dintr-o familie bogată - fiica Venerei Gasparean, care este preşedintele diasporei armene din Republica Moldova. În doar 2 săptămâni, Proca a obţinut un livret militar şi a început să-şi perfecteze paşaportul internaţional. Iniţial, solicitarea i-a fost respinsă, dar, în câteva zile, aceiaşi funcţionari i-au admis-o. Rămâne o enigmă cum tânărul cu antecedente penale a reuşit să obţină cazier judiciar.

Solicitat să comenteze, Serviciul de presă al Ministerului de Interne, a subliniat că documentele la care fac referire angajaţii de la Registru urmează a fi verificate pentru a stabili veridicitatea acestora. Potrivit legii cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, o persoană nu poate obţine paşaport dacă: "Execută pedeapsa în temeiul sentinţei instanţei de judecată sau este trasă la răspundere penală". Judecătorul de la Rezina care l-a eliberat pe Proca recunoaşte că acesta nu avea voie să plece peste hotare.

Totuşi, Vitalie Proca, a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Potrivit unor documente obţinute de Jurnal TV, numai în 2011, condamnatul a traversat frontiera de stat de 14 ori. Pe 23 martie 2011, la 3 zile după atentatul împotriva bancherului rus, Roman Gorbunţov, la Londra, Proca revine, din nou, în Republica Moldova. De pe Aeroportul Internaţional Chişinău, însă, zboară în aceeaşi zi spre Italia. Suspectul s-a aflat în ţară şi cu câteva zile înainte de atentatul de la Bucureşti. Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România, Vitalie Proca ar fi fost plătit de 2 interlopi ca să-l asasineze pe un om de afaceri.

Killerul care a pus pe jar autorităţile din patru state a fost chiar sub nasul poliţiei moldovene la începutul acestui an. Pe 17 ianuarie, cu o zi înainte ca statul români să-l anunţe oficial în căutare internaţională, Proca zboară de pe Aeroportul din Chişinău cu destinaţia Moscova.

De la eliberarea condiţionată a condamnatului au trecut mai bine de doi ani. În tot acest timp, Proca a reuşit să semneze o dată pe lună documentele de la Biroul de Probaţiune al sectorului Botanica din capitală - dovadă că nu încalcă regimul de eliberare. Şefa instituţiei, Olga Obriştean, a refuzat să vorbească cu echipa Jurnal TV, iar ulterior şi-a deconectat telefonul.

Ministerul de Interne a iniţiat o cauză penală în care urmează să stabilească cum a obţinut condamnatul eliberat condiţionat paşaportul care i-a permis să părăsească ţara.
Просмотров: 1039 | Добавил: dionarju666 | Теги: killer | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]