Главная » 2013 » Март » 20 » În această săptămână, justiţia moldovenească a înregistrat un caz fără precedent
04:52
În această săptămână, justiţia moldovenească a înregistrat un caz fără precedent
Orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită... şi nici o persoană, nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală. Acesta este un fragment din definiţia "procesului penal" pe care orice poliţist, procuror şi judecător il învaţă în primi ani de facultate. Se pare însă că în goana după funcţii şi steluţe pe epoleţi, unii dintre ei uită tot ce au învăţat, ajungând chiar să mutileze vieţi omenesti.





În această săptămână, justiţia moldovenească a înregistrat un caz fără precedent. Un bărbat din Durleşti a fost eliberat din detenţie după ce, a stat in inchisoare 5 ani. Andrei Craciun a fost condamnat la 21 de ani de puscarie, chiar daca procurorii nu au prezentat probe, ca EL ar fi impuscat doi barbati. Un om a stat inchis 5 ani pentru o faptă pe care nu a săvârşit-o. Iar acum, când dosarul său este rejudecat la Curtea de Apel Chişinău, speră că se faca insfarsit dreptate. 

Vineri, Andrei Crăciun a ascultat în boxa cu gratii pentru inculpaţi decizia magistraţilor care i-a permis să plece acasă. Şi-a îmbrăţişat cu mari emoţii mama, care de cinci ani încearcă să demonstreze că fiul ei nu este criminal.

După cinci ani de închisoare, Andrei merge cu mâinile la spate chiar şi prin casa părintească. Razan Djaniev şi prietenul său se plimbau prin vie, atunci când au fost împuşcaţi.

Spre deosebire de prietenul său, Razan a rămas în viaţa ca prin munune, dar şi-a pierdut două degete şi are corpul plin de alice. El spune că iniţial, poliţiştii l-au acuzat pe el de organizarea crimei, ulterior l-au lăsat în pace, spunându-i că l-au găsit pe asasin. Deşi legea prevede, în asemenea cazuri, procedura de confruntare între victimă şi presupusul atacator încă în perioada investigaţiilor penale, Razan Djaniev l-a văzut pe Andrei Crăciun abia în sala de judecată.

Şi în 2007 şi acum, peste 5 ani şi jumătate, Razan declară că Andrei Crăciun nu seamănă cu cel care a apăsat pe trăgaci.

Se pare că procurorii au ignorat că descrierea fizică a atacatorului nu coincide cu cea a lui Andrei Crăciun, pe care l-au acuzat de crimă. Razan Djaniev mai spune că cel care a împuşcat mânuia arma de vânătoare ca un adevărat profesionist.

În acelaşi timp, procurorii n- au putut demonstra că Andrei a fost văzut vreodată cu arma în mână.

În faţa judecătorilor, acuzarea a prezentat o mărturie scrisă, potrivit căreia un bărbat, care deja murise încă în 2002, i-ar fi transmis o armă lui Crăciun. Deşi mai mulţi martori au declarat că Andrei a consumat băuturi alcoolice la vecinul său până la ora 21 şi 20 de minute, procurorii au insistat că inculpatul ar fi reuşit, în 10 minute, să meargă acasă, să ia arma şi să parcurgă pe jos 2,5 kilometri până la locul crimei.

Aceste probe au fost puse la îndoială şi de Sergiu Lazări, unul dintre cei trei magistraţi de la judecătoria Buiucani, care au examinat dosarul. El a avut o opinie separată în care a scris că Andrei Crăciun trebuie achitat, din lipsă de probe. CARTON 1 "La locul infracţiunii nu a fost depistat niciun indiciu, care ar demonstra faptul aflării inculpatului acolo, în momentul comiterii crimei, arma cu care a fost comis omorul nu a fost găsită, nu a fost prezentată nicio probă care, măcar indirect, ar confirma că inculpatul a dispus de aşa o armă (...)." IESE CARTON1, se arată în opinia separată a magistratului.

Andrei spune că a fost torturat la Comisariatul General de Poliţie pentru a-şi recunoşate vina.

În octombrie 2012, Plenul Curţii Supreme de Justiţie a anulat decizia irevocabilă de condamnare a lui Andrei şi a remis dosarul la rejudecare.

Cel mai surprinzător este faptul că demersul la CSJ a fot înaintat chiar de Procuratura Generală.

Dacă magistraţii Curţii de Apel îl vor achita pe Andrei Crăciun, care acum este în arest la domiciliu, şi se va constata că el a stat în zădar cinci ani în închisoare, atunci cazul lui va fi unul fără precedent în Moldova.

Deşi de 5 ani oamenii legii nu mai investighează aceată crimă de la Durleşti, produsă în 2007, poliţiştii continuă să-l cheme pe Razan Djaniev la audieri, de fiecare dată când în această zonă sunt omorâţi oameni cu armă de vânătoare. În 2009 a fost împuşcat paznicul unei vii. În septembrie 2010 un bărbat şi o femeie sunt împuşcaţi în maşină, lângă traseul Chişinău-Ialoveni. În aprilie 2011, doi adolescenţi sunt împuşcaţi în automobil lângă mănăstirea din Durleşti, iar în mai 2011 un poliţist şi prietena sa au scăpat vii ca prin minune, după ce un bărbat, înalt, i-a atacat cu arma în apropiere de Ialoveni. Nu doar zona şi arma de vânătoare leagă aceste crime, dar şi faptul că atacatorul dispare împreună cu obiecte ce aparţin victimelor, pe care, probabil, le ia ca "trofee".

Aşa cum aceste omoruri n-au fost descoperite, Razan spune că îi este frică pentru viaţa sa.

Просмотров: 913 | Добавил: dionarju666 | Теги: Criminal, Durleşti | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]