Главная » 2011 » Сентябрь » 19 » Apusul raketilor la Iasi
23:03
Apusul raketilor la Iasi

Apusul raketilor la Iasi

ULTIMUL RAKET LA IASI*
Cind a fost prins de politisti, in februarie 2004, la vama Sculeni, Soltoianu a mimat surprinderea. El a precizat ca nu are antecedente penale, ca este component al lotului de kick-boxing al Republicii Moldova si antrenor de copii la lupte. Mandatul international de arestare, insa, spunea clar: "talharie"

A fost arestat in cel mai mare secret, la Iasi, dupa ce traversase mai multe frontiere, din Germania pana iin Romania. Cat a stat in Iasi, s-a inconjurat de capi ai lumii interlope locale, in preajma carora s-a simtit ca acasa: chefuri si nopti la rand la cazino, unde a tocat zeci de mii de euro. Arestarea lui, urmata de o extradare in Germania, a rascolit o intreaga filiera basarabeana cu ramificatii la Iasi.

Luptator de top la diverse stiluri, este ultimul mohican al talhariilor de tip raket, despre care si acum basarabenii mai intai intreaba unde e si abia apoi decid daca mai spun si altceva. Si e de inteles: nu s-a dat inapoi nici de la rapire de persoane si nici de la crima.



O masina de lupta

Ion Soltoianu a fost supranumit de presa de la Chisinau "sportivul polivalent". El a castigat campionatul URSS la lupte corp la corp, a fost vicecampion european la pancration, campion al Chisinaului la box, vicecampion mondial la kickboxing. A participat, in Rusia, si la "lupte totale": inainte de a urca in ring, sportivii trebuiau sa treaca timp de 1 minut si 25 de secunde un sir de obstacole, printre care aruncarea cutitului la tinta si catararea pe funie. Daca unul dintre concurenti ajungea primul pe ring, adversarul sau pierdea din start prima runda a duelului.




Personaj de filme cu mafioti
Conform presei de la Chisinau, Ion Soltoianu nu s-a remarcat numai ca sportiv. In 2003, Soltoianu a fost retinut si de politia moldoveana, dupa ce a impuscat mortal, cu un pistol pe care il detinea ilegal, intr-un casino din Chisinau pe un presupus lider criminal. Ulterior, ancheta a aratat ca Soltoianu s-a aflat in legitima aparare si a fost eliberat. In 1998, surse politienesti de la Chisinau au lansat informatia ca un grup condus de Soltoianu l-ar fi rapit pe fiul de 16 ani al unui om de afaceri basarabean, cerand la schimb o recompensa de 20.000 dolari. In cele din urma nu a mai avut loc nici o ancheta, cu atat mai mult cu cat Soltoianu a plecat in SUA. Paradoxal, Soltoianu a jucat si in filme, datorita prieteniei lui cu actorul rus Evgheni Sidihin. A avut un rol minor in filmul rusesc "Piratii secolului XX" si alte cateva roluri de gangster in seriale rusesti produse de cunoscutul regizor Igor Talpa.



Silenzio stampa sau omerta?


Desi a fost o victorie de "palmares" a departamentului de Crima Organizata din Politia Iasi, despre cazul Soltoianu nu s-a suflat o vorba in momentul capturarii. Care a avut loc pe 20 februarie, in acest an, la punctul de trecere a frontierei Sculeni. Atunci, Soltoianu a incercat sa ajunga acasa, dupa ce parasise Germania. Conform unui mandat de arestare internationala, emis de judecatorii din Munchen in decembrie 2003, Soltoianu era acuzat de talharie. Dupa o luna jumatate de arest la Iasi, basarabeanul a fost transferat la Penitenciarul Bucuresti si apoi extradat in Germania, conform biroului de presa al Inspectoratului General de Politie al Romaniei (IGPR).



"Talharii in Germania"

Chiar si in acest moment, autoritatile romanesti dau date cu pipeta despre cazul Soltoianu. "Nu stim decat ca a facut talharii in Germania", au spus, la unison, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Iasi, Ioan Bodia, si cel al IGPR, Marius Tache. Surse judiciare demne de toata increderea ne-au marturisit insa ca ultima lovitura in Germania a lui Soltoianu, de la care i s-a si infundat, e tipica pentru salbaticia cu care actioneaza racketii. Banda basarabeanului a oprit pe autostrada un autocar in care erau in jur de 40 de persoane. Acestia au fost sechestrati, dusi intr-un subsol aflat intr-un loc secret, dupa care li s-au dat telefoane mobile sa-si anunte familiile ca trebuie sa dea cate 4.000 de euro de caciula. Conform acelorasi surse, lovitura lui Soltoianu a avut succes.


"Filaj" la cazino

Conform surselor judiciare, Soltoianu nu a fost filat, cat a stat la Iasi, pentru ca nu savarsise nici o infractiune pe teritoriul Romaniei. In schimb, s-a aflat tot timpul in preajma unor persoane care se aflau sub supraveghere, ceea ce a facut ca el sa fi fost urmarit indirect. Din datele culese de cei care-l supravegheau a reiesit ca Soltoianu nu s-a comportat deloc ca un fugar la Iasi. Ba dimpotriva: in aproape fiecare seara s-a "spart" in bani, cheltuind, la inceputul anului, cateva zeci de mii de euro intr-o singura noapte, in singurul cazino din Iasi.



Structura tip raket la Iasi?

Punand cap la cap "vacanta" lui Soltoianu la Iasi si faptele lui anterioare din Europa se poate trage concluzia ca in oras exista o structura mafiota puternica: cea care l-a acoperit pe basarabean. Deocamdata, investigatorii pastreaza tacerea si decreteaza Iasul ca un oras "sigur". Dar distanta pana la granita moldoveneasca este de nici 20 de kilometri. Suficient pentru ca un criminal sa dispara chiar inainte ca Politia sa afle ca o infractiune a avut loc.


Raketii din Iasi: modus operandi

"Nu mai exista de ani de zile structuri de tip raket la Iasi". Declaratia ii apartine comisarului sef Gheorghi Plai (foto) de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Iasi. Plai a spus chiar ca fenomenele infractionale de acest tip nu mai exista nicaieri in Romania de la sfarsitul lui 1994. "Raketii erau aceia care opreau masini in trafic, pe drumuri din afara oraselor, cereau , masinile, apoi dadeau care le garantau acestora drumul mai departe", a spus seful CZCCOA. Conform comisarului sef Plai, astfel de infractiuni au avut loc in judetul Iasi. "Au fost cazuri si la Codrii Pascanilor, de exemplu. Sub amenintarea unei arme sau chiar a unei grenade erau oprite autocare, calatorii si apoi lasati sa plece", a mai spus Plai. Conform declaratiilor sefului CZCCOA Iasi, omorurile la comanda, chiar executate de raketi, nu inseamna existenta fenomenului raket, ca atare. "Omorurile la comanda pot fi facute de oricine", a mai spus Plai.


Batai si distrugere in baruri

Pentru o parte din basarabenii stabiliti la Iasi, iesirile in public echivaleaza cu adevarate partide de lupte libere si scandaluri. Una dintre cele mai cunoscute astfel de intamplari a avut loc in clubul "Motor" din Tudor Vladimirescu. Acum un an, in "Motor" s-au intalnit patru basarabeni, insotiti de doua femei tinere. Dupa mai multe ore de chef asezonat cu alcool, basarabenii au declansat scandalul: halbe de bere sparte de podea si chiar de... tavan, injuraturi, altercatii. Totul s-a sfarsit abia la interventia "mascatilor" Politiei, care i-a scos din club. "S-a intamplat ca basarabenii sa se si bata la mine in bar sau sa uzeze de spray paralizant sau sa nu plateasca. Eu nu am nimic cu ei, ca sunt basarabeni, dar unii chiar nu sunt in randul lumii", a spus patronul "Motor"-ului, Dan Ciobanu.
Просмотров: 997 | Добавил: kiko2009 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]